Revoltes (2011)

imatgefemart2011_revoltes

Text

FemArt és relació de gaudi i de reflexió crítica de dones artistes, entre elles i amb el públic.

FemArt és expressió pública i activisme feminista…

FemArt fa visible la diversitat creativa de les dones quan miren i reelaboren el món des de la distinció d’una perspectiva anti-patriarcal…

FemArt recull noves experiències, nous llenguatges i nous suports artístics, mitjançant els quals moltes dones exposen els seus desitjos actuals de llibertat …

FemArt és una exposició pública i oberta d’unes obres d’art que materialitzen diferents perspectives de dones, de veure, entendre i canviar el món…

FemArt és un dels espais més significatius del feminisme que acull i desplega Ca la Dona.

Ca la Dona va néixer el 1988, arrelada en els moviments feministes clandestins de la dictadura i en les lluites dels anys setanta i vuitanta pels drets de les dones. Es pretenia generar espais de trobada, relació i coordinació entre les dones i les associacions que explicitaven necessitats i desitjos de canvi i millora política per les dones i per el món. Avui, no sols estan consolidats aquests espais, sinó que es mantenen oberts i dinàmics respecte als esdeveniments actuals que reclamen l’incidència feminista.

El treball en xarxa, els espais de relació, el treball en comú, la trobada en la confluència i en el dissens són a la base de la força i la innovació que el feminisme aporta a través de les seves accions. Ca la Dona és així un espai de participació, de relació i d’experimentació on ens és possible participar, transformar, desplaçar, provar, equivocar-nos, recuperar, conservar… És un espai físic però, també, simbòlic. Un lloc d’experiències d’insubordinació, un lloc de reflexió i producció de pensament, un espai de referència del moviment feminista.
Els projectes i experiències que es desenvolupen actualment a Ca la Dona són: els espais de treball per a col·lectius, la revista, l’Espai pels Drets de les Dones, l’espai i activitats per a cuidadores i infants, el centre de documentació, la web, la xarxa d’intercanvi i informació, les activitats, i també, la Mostra d’Art FEM ART.

(17 ena edició) La Mostra d’Art de Ca la Dona de FemArt’11 es planta resistent a la crisi i persistent amb la voluntat transgressora que caracteritza l’art feminista. Ens havíem plantejat la possibilitat de suprimir la celebració de la Mostra, degut a les retallades, però no ens resignàvem i, després de donar-hi voltes i més voltes ens va atrapar l’espiral expansiva de la REVOLTA.

La revolta, segons Júlia Kristeva (El porvenir de una revuelta, Seix Barral 2000), és necessària per anar cap endavant; però re-volta també vol dir tornar cap enrere, re-mirar-se, re-pensar-se, per agafar embranzida i fer un salt qualitatiu.
Amb aquest esperit vam re-passar, re-veure i re-considerar les obres exposades al llarg d’aquests últims 10 anys de la Mostra i ens adonarem del valor real i potencial del seu sentit. I vam decidir que podíem reduir costos i espais, però que ningú ens podia retallar el desig ni l’esforç de voler continuar. Així que la Mostra FemArt de 2011 s’ha construït sota el lema de REVOLTES i s’ha realitzat de la següent manera:

La Mostra s’ha desplegat en els espais: Ca la Dona (St.Honorat núm. 7 ,com espai de reunió i gestió) ,el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison , com a espai expositiu i on s’han desenvolupat algunes de les activitats, del 13 al 27 d’octubre del 2011 i la Sala KGB va tenir lloc la Gran Festa d’Art Feminista amb col·laboració amb les Fatales, el dia 15 d’octubre.

La Mostra, aquest any 2011, ha esdevingut un acte de resistència, ja que les dificultats per a continuar projectes com els nostres, s’han fet paleses a tot arreu. Així es que hem organitzat una retrospectiva senzilla però plena de força. Al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison,únic lloc d’exposició enguany, s’han pogut visitar 21 obres representatives de les Mostres dutes a terme des de el 2002 fins ara. Pel que fa a les artistes de vídeo-art, s’ha pogut veure projectat de manera continuada un vídeo Loop amb un recull de totes les obres de les vedeoartistes. Per altra banda paral·lelament a la exposició de les obres de la retrospectiva s’han exposat 13 obres, en format dina 4, d’artistes que han respòs a la convocatòria que vam fer des de la Fem Art animant-les a participar i col·laborar a la resistència/existència de la Mostra, fent donació d’una obra per a ser subastada l’últim dia d’exposició. El 27 d’octubre a les 19hores, l’animació de la subhasta va anar a càrrec de l’artista Carla Caríssimi, i acompanyada de la obra “Pelo Party” de Dones Llop.

La recabtació anirà destinada al projecte Fem Art 2012. Les activitats paral·leles que han tingut lloc per tal de generar espais de diàleg, relació i pensament han estat : un taller de teràpia artística, la subhasta, l’obra col·lectiva realitzada conjuntament per les artistes participants el dia de la inauguració i la festa d’art amb accions i música al KGB, aquest any amb la col·laboració de Les Fatales, amb el desig d’incrementar la visibilitat de la Mostra en diferents espais.

Ha estat una Mostra ben especial, rebel i re-vitalitzadora. Agraim a totes les persones que han fet possible la 17 ena Mostra d’Art de Ca la Dona, FEM ART’11, la seva col·laboració, ja que sense la seva participació aquest esdeveniment no hauria estat possible.

Artistes i projectes

Patrons femenins ll (2001) Vidiella, Judit Gravat
Pixa’t al llit (2002) Darder, Marta Fotografia
Dianas (2005) Navarro, Sofia
Guadalupe
Instal·lació
Protecció (2005) Ayza Bulto, Carme Escultura
El meu lloc en el món (2006) Ribé Rovira, Guida Tèxtil
Fósforos de cocina (2006) Zamarbide Escultura
Casa lista para llevar (2006) Porta, Mònica Fotografia
La primera seductora (2007) Kancler, Tjasa Vídeo
Modelo cenicienta: talla 37/38
(2007)
Milei, Mariana i
Munita Martinez,
Guisela
Instal·lació
La silla de la reina SM (2008-
2011)
March, Sandra Tèxtil
Sin título – serie sobre el
maltrato psicológico (2008)
Salas, Irene Instal·lació
Campeonas día a día (2008) Freisberg, Gisele Instal·lació
El Dinar (2009) Dualart: Pi Gómez,
Esther i Rivera
Gaviria, Carolina
Instal·lació
Perquè em surt del cony. La
dona, un animal que menstrua
(2009-2011)
CaCo Empowerment:
Ca, Neus i Co, Sandra
Instal·lació
Olimpia (2010) Carneros, Maria Jose Fotografia
Els poemes de Maria Vileda
(2010)
Lopez Monzo, Roser Tèxtil
Dones Llop (2010) Martinez, Encarna Vídeo
SuperWomanShiva (2010) Bergeret, Karol Escultura
Sin título (2007) Sugi, Eiko Fotografia
Ales (2006) Maïs Tèxtil
Obra col·lectiva Bergeret, Karol;
Guadalupe, Sofía,
Martínez, Encarna;
Carneros, María José i
Darder, Marta
Instal·lació
2011 Subhasta FemArt
La piel más bonita (2011) López Monzo, Roser Tèxtil
Cartuchos de dinamita (2011) Romero Lucas, Marili Fotografia
Ripoll 25 (2011) Darder, Marta Pintura
Sauvage (2011) Alvarez Gauza,
Izaskun
Pintura
Érase una vez una doblez
(2011)
Olavarria, Ina Tèxtil
Sense títol (2011) Terrado Lozano,
Mireia
Dibuix
Sin muñecas no hay paraíso
(2011)
Sofía Guadalupe Collage
Espiral dubtosa (2011) Gotor, Carrasco
Blanca
Fotografia
RE-voltes-voltes-voltes (2011) Bergeret, Karol Collage
Lacasitos (2011) Abad, Teresa Dibuix
Sagrada Família (2011) Maïs Collage
L’estat de revolta com a
germinació mental (2011)
Garcia Coll, Elisa Escultura
Tacades ll (2011) Sánchez, Eva Fotografia

Activitats

Presentació de l’obra col·lectiva Karol Bergeret, Marta Darder,
Maïs, Gisele Freyberger, Sofia
Guadalupe, Encarna Martínez, M.
José Carneros, Ina Olavarria i
Laia Llach Pinsach
Festa, Música i Dansa Trinidad García, Raquel Anguita
López, Charo Salas Sánchez (DJ
Rosario), Sonia Blanco Moreno,
Akromazk i Les Fatales
Presentació: “Dramas Lavados” Virginia Pérez Pastor
Taller: “Les emocions que em mouen (Arteràpia)” Carol Villalón
Presentació: “Subhasta FemArt” Carla Carissimi

Catàleg