La casa (2006)

LACASA

En la present edició de la Mostra d’Art de Dones FEM ART, tenim molt a celebrar: 12 anys de Mostra, 16 anys de Ca la Dona, 30 de feminisme a catalunya.

La Mostra es consolida cada any com un espai d’interrelació de dones, de dones artistes i de feminismes. Un indret des del qual volem afavorir la visibilitat de la diversitat de dones artistes que creen llenguatges nous que ens ajuden a repensar-nos, a dotar-nos de noves idees i, en definitiva, a transitar aquest camí feminista pel qual moltes de nosaltres hem optat.

Des de la referència d’aquest espais de dones, i com a premisses inicials que regeixen aquesta proposta en continu estat d’evolució:

. Es un treball en procés d’expansió que el que destja en primer lloc -i com a premisa de treball des de l’art contemporani- és afavorir l’ambient i el context idonis per tal que les dones puguin mostrar el seu treball des de múltiples perspectives, on la diversitat de tendències en sigui la riquesa principal.

. El treball des del fet col·lectiu, l’intercanvi i la comunicació com a eines bàsiques per construir una mostra plural, mirall de les mùltiples realitats que conviuen.

. Des del dubte, des del buit, buscant nous llenguatges i noves formes de crear, de comissariar, de coordinar, d’exposar.

. Buscar i afavorir el context propici per tal de poder actuar des d’un pensament i des d’emocions el màxim de lliures possible.

A Ca la Dona hem viscut un procés de creixement de grups, de sòcies i d’activitats que ens ha fet plantejar-nos la recerca d’un espai nou. I aquest espai cada cop té més forma i està més a prop. Aquesta obsessió ens ha proporcionat el tema de la Mostra d’aquest any: La casa.

Entenem la casa en un sentit ampli i divers, on la semàntica del terme és més oberta que la immediata imatge d’un edifici. La casa com a espais interiors, com a espais per a dones, com a construcció de lloc o nolloc, en sentit abstracte i concret, tot allò que per a cada una pugui incloure’s dintre d’aquest terme i concepte.

Enguany, a la Mostra es trobarà l’obra de més de quaranta artistes seleccionades de les més de cent que es van presentar a la convocatòria. Com cada any i reforçant i potenciant els espais de dones a la ciutat, les podrem veure a Ca la Dona, al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i a la Llibreria Pròleg.

Com a novetat en aquesta edició hem creat extra FEM ART. La voluntat de créixer en l’acció, l’intercanvi d’experiències, la creació i la participació ens han conduït a trobar noves complicitats i a expandir la Mostra a altres espais d’art de la ciutat. espais compromesos que aposten per potenciar dones artistes. És en aquest marc on s’exposarà part de l’obra de dones artistes qie també tenen un recorregut i un reconeixement en el món de l’art.

A més de les exposicions, seguim proposant activitats paral·leles per tal d’aprofundir en el diàleg i la difusió. Així, per exemple podrem assistir a taules rodones, conferències, cursos, xerrades, sobre el tema de la casa. Igualment coincidint amb les jornades dels 30 anys de feminisme a catalunya, que tindran lloc  els propers 2, 3 i 4 de juny, la Mostra ha volgut fer sentir les veus d’algunes artistes que als anys ’70 ja mostraven la seva obra.

Amb l’ampliació de la Mostra s’aconsegueix donar més visibilitat al treball de les dones artistes, es provoca més debat sobre art, dona i esfera pública i s’incideix així, de forma més contundent a canviar el sistema establert que oprimeix la llibertat de les dones. La Mostra vol incidir en el desig de moltes dones de construir un món on la cura dels altres, el respecte mutu, la convivència de la diferència en siguin font i riquesa per a la millora col·lectiva.

Per acabar, volem agrair a totes les persones que han fet possible la 12ª Mostra d’art de Dones, FEM ART ’06 el seu ajut incondicional esperant que en les següents seguim treballant amb tant entusiasme, ja que sense la participació aquest esdeveniment no seria possible.

  • Artistes seleccionedes / Obra a Ca la Dona

Veronica Aguilera, Catarina Araújo, Soledad Arias, Ana Beltrá, Patricia Bobillo, Carmen de la Calzada, Mª José Carneros, Elissenda Castells, Carolina Coppens, Matilde Cortés, Miryam Costa, Judit Cunillera, Rosa Curto, Mireia Cusó, Britta Eppinger, Esmeralda Fernández, Julia Fossi, Raquel Friera, Laura García / Eliana Solsona, Ana Gil, Núria Güel, Goya Gutiérrez, Amy Harrison, The Home Securrity Devices, Yeun-Hee Kim, Rose Kowalski, Lutxana Art, Mª Victoria Maluf, Claudia Martínez, Ana Medeira, Begoña Moltalbán, Elena Montull, Eulàlia Neveira, Maribel Oldigs, Eva Peréz, Gema Pinedo, Mònica Porta, Guida Ribé, Núria Rion, Eva Roldán, Dolores Romero, María Romero, Mireia C. Saladrigues, Teresa Sanz, Kerstin Vegelahn, Charo Virgil, Ester Xargay, Mariana Zamarbide, Sofia Zigogianni.

Artistes / Extra FEM ART 2006

Nora Ancarola, Tony Azorín, Anna Bofill, Pilar Bonet, Mónica Cateberg, Begoña Agurbide, Elbotonrojo, Experimentem amb l’Art, Marta Espinach, Mª José Gonzáles Madrid, Lynnete Hunter, Maïs, Ana de Matos, Roser Miracle, Llya Noé, Marta Pol, Violant Porcel, Marina Ramoneda, Ana Torres, Marga Ximénez

  • Espais de la Mostra

Ca la Dona

CCDF Bonnemaison

Llibreria Pròleg

Espai E Experimentem en l’Art

KBB Kültur Büro Barcelona

La Interior Bodega

METRÒNOM Fundació Rafael Tous d’Art Contemporani

MX Espai 1010

Galeria Safia

  • Amb el suport de:

Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona

ICD Institut Català de les dones

Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya