Les pors (2005)

cartel LES PORS

La Mostra d’Art de Dones FEM ART, organitzada per Ca la Dona, continua un any més entreteixint aquesta xarxa que conjunta i intersecciona dones, feminisme, art, identitats, diversitats, espais expositius, pensaments crítics i transformació social.

L’espai que resulta de la Mostra té un gran valor de visibilitat per a les dones creadores i d’educació i d’innovació creativa, contribueix al desenvolupament del pensament artístic des de la nostra perspectiva com a dones, a la creació de xarxes d’intercanvi i comunicació i, en definitiva, un gran valor de transformació social, pel seu contingut de crítica del model sexista hegemònic en el món de l’art.

Enguany, la Mostra, que va tenir una convocatòria i una acollida extraordinàries, ha reunit més de quaranta artistes de diferents procedències i orígens: de Barcelona a l’Argentina, de Tarragona a Madrid, de Mallorca a Navarra, d’Aragó a Euskadi.

Les aportacions artístiques, des de la pintura, l’escultura, la fotografia, la poesia, la instal·lació i la videocreació, ens presenten els seus apropaments i les seves disseccions de les pors, tant de les pròpies com de les que formen part de la nostra cosmovisió col·lectiva.

El big bang que poden generar les pors té com a resultat de la seva expansió temes com el vertigen que pot produir l’existència, la violència, les identitats, el dolor, els encotillaments dels comportaments socials, la sexualitat, la soledat, els mites i els contes, les religions, la mort, la no-ubicació, la pèrdua, les repressions, els amagatalls, els desequilibris o l’estrany.

Com d’altres anys, en aquesta explosió creativa ens acompanyen diferents visions, aquest cop des de camps com l’antropologia, la crítica cinematogràfica, l’arterapia o la creació escènica.

I, no podia ser d’altra manera, l’espai expositiu s’emmarca en diferents indrets de la nostra ciutat que aposten per la cultura i l’art de dones, com són el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i la galeria MX (Espai 1010), a més, és clar, de Ca la Dona.

Tal com ja hem manifestat altres vegades, el nostre repte és continuar donant vida a aquest marc de participació, d’intercanvi d’experiències i coneixements, de creació i de reflexió. Volem acabar confluint amb altres nuclis de treball de dones artistes, crítiques i historiadores de l’art per tal de poder incidir en els discursos hegemònics del món de l’art, un món que abasta tant les institucions culturals com els circuits d’art jove, els centres d’educació d’art o l’Acadèmia .

No podem oblidar-nos de la casa que ens ha permès dur a terme aquest projecte, Ca la Dona, referent històric del moviment feminista a Barcelona i a Catalunya. Com la Mostra, es troba en un procés de creixement i expansió en el qual l’espai físic de què disposa ha quedat petit. S’inicia el procés de somniar i construir el nou projecte…

  • Artistes seleccionedes

Alejandra Ogier Parés,  Ana María Cibeira, Andrea J. Sanmartín Savelski, Areitio Blasco Usoa, Bárbara Herrera Baena, Begoña García García, Blanca Gotor Carrasco, Blanca Pascual Curià, Carme Ayza Bultó, Carmen Jurado Torresquemada, Carmen Olmos Rubio, Eliana Solsona, Elisa Caro, Eugènia Canal Bedia, Gabriela Notti, Gala Izaguirre Massé, Gemma Pinedo, Herminia Esteva Ollé, Itxaso Zúñiga Ruiz, Judit Quintana i Anna Audet, Katy González Peña, Lia Ramos Palomares, Liliana Figini, Margherita Bergamo i Ivana Miño, María García Espada, María Manuela Coluccelli Pozuelo, Maria Padilla Climent, María Romero i Susana Lago, Maria Rosa Martín Anfruns, Marian Esteban Medina, Marta Castro Suárez, Marta Darder, Mercè Costa Sorli, Núria Sánchez Barrau, Núria Tomàs i Mayola, Raquel Gómez Rodríguez, Rosa Bosch Molnia, Sofía Guadalupe Navarro Sánchez, Sònia Ibáñez Alemany, Taller de plàstica CCD, Teresa Abad Carles, Valérie Dillard, Vesna Z. Mímica – VEZOMI.

  • Espais de la Mostra

Ca la Dona

Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

MXESPAI (espai 1010)

  • Amb el suport de:

Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona