Contramemòria: oblidem l’oblit (2015)

animacioFemart2015

Text

Els nostres cossos feministes segueixen desobeint…

Sabem que la història de la humanitat només fa referència a la meitat del món,  que és una narració interessada i que la nostra memòria és una memòria induïda/segrestada.

No volem ser el descuit d’un discurs ni buscar-nos darrera l’oblit patriarcal, ni en allò no dit per qui controla  la paraula. Per això exercirem la contramemòria i oblidarem l’oblit.

El nostre passat és quelcom com una realitat paral•lela no explorada encara prou, el llenguatge dominant sols ens permet “recordar” algunes dones que saberen destacar fent incursions valentes en el món dels homes.

Contramemòria vol dir canviar la direcció en la qual flueixen les coses. És donar carta de realitat a un passat amb el qual ens podem identificar fora de tot racionalisme normatiu. Tanmateix, el passat no és un temps cancel·lat i està absolutament incorporat en el nostre present, és matèria manipulable, i el futur reclama una nova relectura d’aquesta matèria.

Precisament la certesa que el futur és nostre trenca la dicotomia passat-futur.  Aquest futur prometedor i generós reclama un passat a l’alçada. Una memòria nova.  Un passat impensable dins del patriarcat. Una contramemòria que mostri aquest univers paral•lel, millor dit  perpendicular a la narració masculina.

L’ atemporalitat de l’art, la seva ubiqüitat ens pot permetre fer reversible el binomi passat-futur: Fer del joc artístic creatiu, super-real, re-significatiu, tendre, divertit, irònic, irreverent, provocatiu, … un acte revolucionari a-temporal: imaginar i fer allò que hagués pogut ser i no fou, però que pot ser encara. Proposem una intervenció artística en el nostre passat, per recordar allò que sembla que no ha existit pel fet de no ser dit, que no sabem perquè no ha estat anomenat, però que avui  tanmateix som capaces de re-inventar.

Artistes i projectes

Entre el espacio de relación y
espacios de conversa (2014)
García-Huidobro,
Rosario
Pintura
S/T (2015) Romero Lucas, Marili Collage
Ilustrisima’s (2014) Piñeiro, Montse Poesia/Text
Cuerpos Negados (2014) Parra Cardenas,
Sandra
Fotografia
La maja desnuda integral
(2015)
Las Peliagudas Fotografia
Iconoclastia (2015) Sanchez Cerro, Rosa Instal·lació
El gen elemental (2015) Mali Mowcka Dibujo
Laisse tomber les filles (2013) Aparicio Yoldi, Clara Vídeo
El silencio del espectáculo
(2015)
Bueno, Alejandra Vídeo
Deconstrucción (2015) Gandía Martinez,
Ester
Vídeo
Pell de serp (2013) Coll, Tonia Tèxtil
Coño Melón (2015) Martinez, Encarna
(Nani Miras)
Vídeo
Uterus Vesalius (2015) Houx Lieu, Amedée Gravat

Activitats

Presentació: “Les costures a la pell” – Cèlia Vila Presentació Rosa Sanchez
Conferència: “Arqueologia de l’oblit a l’illa de Mallorca” – Camila Oliart i Cristina Rihuete
Presentació: Las Peliagudas
Música: Cori Malvestuto
Dibuix en viu: Julieta Mali Mowcka

Catàleg