Emergêncies.4 Formes d’escapisme: contra la disciplina, el control i la conquesta.

Text

Arranquem la quarta edició d’Emergêncies amb una proposta titulada Formes d’escapisme: contra la disciplina, el control i la conquesta. Volem recuperar el concepte «escapisme» per explorar, des de les pràctiques artístiques, formes de resistència davant els múltiples aparells de disciplina, control i conquesta que ens volen dòcils i submises.

“Escapisme” és una adaptació de la paraula anglesa escapism, que començà a usar-se durant la segona meitat del segle XIX per a referir-se als a les actuacions públiques que practicaven certes artistes que
mostraven l’habilitat de poder escapar-se d’;espais tancats o de
deslligar-se de cordes, cadenes o camises de força i diversos paranys.

En aquesta Europa fortalesa, capitalista, patriarcal i racista les formes
d’escapisme esdevenen una activitat creativa i subversiva que requereix
imaginació i confiança en què és possible transgredir la realitat més opressiva.

Les pràctiques artístiques, com les lluites i moviments de base, comparteixen la inquietud i la confiança de les escapistes del segle XIX. Tota activitat creativa no és altra cosa que una resistència contra la norma, contra la tendència habitual, una forma d’escapisme de les convencions i les inèrcies establertes. Un exercici experimental de risc que torna possible i realitzable l’impossible.

La convocatòria d’aquest any s’articula, com sempre, al voltant d’un seguit de formacions i tallers. Aquestes, exploraran les possibilitats expressives i traduccions artístiques de diferents lluites i resistències col·lectives a través de tres eixos temàtics que ens faran de paraigües conceptual: la disciplina, el control i la conquesta.

Artistes i projectes

Projectes artístics:
No pintes sola – Solomillx (Raquel Marcos)
Esperant l’incendi – Silvia Ramos Montes
Esdevenir dunes – Maybuch Victorel
Adquireix-la – Shetza Chicacausa
Dislocació – Lidia Prieto i Claudia Serrano
Des de la tendresa – Montserrat del Moral (Periviri)
Un nus també és una abraçada – Montserrat Aránega

Projecte de curaduria:
Les desertores – Helena Muñoz i Yaiza Berrocal

P.A.F.F. Programa Artístic Feminista de Formació

TítolDataMediació
Presentació15/09/2022FemArt i Muntsa Otero
Punitivisme i alternatives al sistema penitenciari22/09/2022Salhaketa NafarroaAssociació de suport a persones preses i els seus familiars. Una associació anticarcerària i antipunitivista que advoca per l’abolició de les presons, del sistema penal, i més àmpliament per l’abolició de la cultura del càstig.
Alternatives col·lectives davant la repressió29/09/2022Colze a colze Col·lectiu que sorgeix per afrontar plegades la repressió que pretén dissuadir-nos, immobilitzar-nos, desanimar-nos. El seu treball busca poder analitzar la utilització actual que s’està fent de l’aparell antiterrorista i com s’està emprant contra diferents sectors de la dissidència política a nivell de l’Estat espanyol i a nivell europeu.
Feminisme postcolonial i interseccionalitat6/10/2022Flor BrizuelaDoctora en Dret i Ciències Polítiques i investigadora del Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona. Especialitzada en drets humans, interculturalitat, colonialitat i feminismes contra-hegemònics. Participa en diferents col·lectius de base amb perspectiva feminista i antiracista.
Recuperació de la memòria de resistència i lluita de dones i dissidències13/10/2022Maria Rodó Zarate
Activista feminista i doctora en geografia, investiga des d’una perspectiva interseccional, espacial i emocional, qüestions com el dret a la ciutat, la violència de gènere o la LGTBIfòbia. Azadi Jin – La Màquia Grup transfeminista autònom. Inspirat en la #Jineolojî i de solidaritat internacionalista. Volen recuperar i narrar la memòria transfeminista. 
Formes d’escapisme a les fronteres20/10/2022Dones x Dones Grup feminista antimilitarista de Ca la Dona que neix el 1992 per a donar resposta als crims contra les dones a la guerra de Bòsnia-Hercegovina. El seu objectiu és la pràctica de solidaritat i relació amb dones d’altres països que es troben en conflictes diversos.
La col·laboració com a creació: fugir de la il·lusió de l’artista geni27/10/2022Mireia SallarésArtista visual, treballa com a realitzadora independent de documentals. Artista compromesa amb les arts com a pràctica transformadora i el vídeo com una via d’investigació antropològica, però també com un instrument narratiu, capaç de produïr relat a partir de la complexitat de la realitat.
«Toda obra de arte es un delito no cometido»: els talents escapistes de la Núria Güell3/11/2022Núria GüellArtista visual que desenvolupa projectes a partir de conflictes socials o polítics i que genera pràctiques de confrontació, qüestionament d’evidències i de convencions morals. 
Resistència migrant i col·lectivitat10/11/2022Las Migras de Abya Yala Col·lectiva artística de dones llatinoamericanes creada per accionar treballs artístics i  feminismes del Sud a través de disciplines com la fotografia, el periodisme literari, la il·lustració o el tèxtil.
«Idas», pròfugues de la norma-litat17/11/2022Silvia LimiñanaActivista anticapacitista i queer que desplega el seu treball artístic al voltant del llenguatge de les xarxes socials, relats i videocreació. Va formar part de la tercera edició d’Emergêncies.

Exposició

NO HI HA EXPOSICIÓ
Això és un aniversari, una fira, una festa, un recital, un ritual, un joc de màscares i una cerimònia.